Пробиване на уши

Освен пръстени, колиета и гривни, обеците са може би най-популярният аксесоар за бижута. Обикновено именно ушите са първите, които получават бижу.

Разлика между пробиване на ухо и друга част от тялото

Пробиване на ухоПиърсинг на ухото означава пробиване на ушната мида или горната плоска хрущялна област с помощта на съвременни хигиенни системи със стерилни касети за еднократна употреба. Стерилната шпилка се вкарва директно в отвора, докато закопчалката се поставя автоматично едновременно.

Пиърсингът на тялото означава пробиване на кожата в области, различни от ушната мида или горната плоска хрущялна област на ухото. Първо, съответната част на тялото се пробива със стерилна куха игла за еднократна употреба. След това стерилните бижута се вкарват през пресния отвор и се затварят ръчно от пробивача.

Разликата между пробиване на ушна мида и пиърсинг на хрущял на ухото

Традиционното пробиване на ухото през меката ушна мида с най-съвременни инструменти е едва забележимо. Повечето хора казват, че чувстват само леко ущипване. Ушните миди са добре снабдени с кръв, поради което дупката зараства доста бързо. Това означава, че само след 6 седмици можете да премахнете хипоалергенните шипове и да носите други обеци. Обикновено след около 5 до 6 месеца дупките са напълно зараснали.

Пиърсингът на ушите през горната плоска хрущялна област е вторият популярен тип пробиване. Хрущялът е единствената телесна тъкан, която не е снабдена с кръв. В тези области тялото не може да използва кръв за транспортиране на метаболитни продукти и доставка на хранителни вещества, но вместо това трябва да използва дифузия.

Следователно, процесът на заздравяване на пробиване на ухо в тази област отнема значително повече време. Хипоалергенните шипове в областта на хрущяла могат да бъдат заменени от други обеци само след период на заздравяване от 12 седмици. Отнема приблизително 12 месеца, докато пиърсингът на хрущяла на ухото ви е възстановен напълно.

Как професионално се пробиват ушите?

Използват се модерни хигиенни системи за пробиване на уши. Стерилен патрон се вкарва директно в тези прецизни инструменти, съдържащи хипоалергенна шпилка и закопчалка на обицата. Ухото се пробива внимателно чрез натискане на специалната шпилка през ушната мида само с леко движение на ръката, която държи инструмента.

Закопчалката зад ухото се поставя автоматично едновременно и правилно в прореза на стълба. Благодарение на най-съвременните касетъчни системи само стерилната шпилка и закопчалката докосват ухото, а не самия инструмент.

Избор на вид обеци

Изберете само обеци, изработени от висококачествени материали, като хирургическа неръждаема стомана, медицински титан или каратово злато, за да избегнете алергични реакции и да насърчите възстановителния процес. Моля, уверете се, че обеците ви са хипоалергенни и щадящи кожата.

Има ли възрастови ограничения за пробиване на уши?

Непълнолетните (под 18-годишна възраст) трябва да присъстват с родител или законен настойник.

Възрастните (на възраст 18 или повече години) могат сами да вземат решение дали да пробият ухото си. В България няма законов праг за минимална възраст за пробиване на ухо. Родителите или законните настойници могат индивидуално да определят подходящия момент за своето дете. Също така от медицинска гледна точка възрастта не играе роля за пробиване на уши.