Пиърсинг – цени

Пиърсингът може да е по-често срещан в днешните дни, но не го приемайте с лека ръка. Трябва да знаете какви са рисковете и да разберете какви основни мерки за безопасност и стъпки за последваща грижа да прилагате.

Къде може да се направи пиърсинг по тялото

Студио за поставяне на пиърсингПиърсингът е популярен, особено сред младите хора. След като сте решили да си поставите обеца върху тялото, трябва да сте запознати с това какви предпазни мерки трябва да спазвате и колко добре да се грижите за новата си придобивка, за да избегнете инфекция и нежелани усложнения.

Вземете информирано решение за пиърсинг

Пиърсингът е създаването на отвор в част от тялото за закрепване на бижу. Рядко се прави с обезболяващ агент, тип упойка.

Всеки тип пиърсинг крие риск от усложнения, за които всеки трябва да ви информира предварително, за да може да вземете своето информирано и крайно решение:

 • Алергични реакции. Някои пиърсинг бижута – особено парчета от никел – могат да предизвикат алергични реакции.
 • Устни усложнения. Бижутата, носени на езика, могат да натрошат и напукат зъбите ви и да увредят венците ви. Отокът на езика след нов пиърсинг може да попречи на дъвченето и преглъщането, а понякога и на дишането.
 • Кожни инфекции. Това може да причини зачервяване, болка, подуване или гнойно изтичане след пробиване.
 • Други кожни проблеми. Пиърсингът може да доведе до белези и повдигнати области, причинени от свръхрастеж на белези.
 • Кръвни болести. Ако оборудването, използвано за извършване на пиърсинга, не е кристално чисто има голяма вероятност да се заразите с болестотворни бактерии.
 • Разкъсване или травма. Бижутата могат да бъдат уловени и изтръгнати случайно, което може да доведе до нуждата от зашиване на отворената рана или друг тип оперативна намеса.

Уверете се, че сте готови

Преди да си направите пиърсинг, помислете добре за това решение. Обмислете къде ще бъде местоположението на пиърсинга и дали ще можете да го скриете, ако е необходимо – например на работа.

Ако не сте сигурни за това ваше желание или се притеснявате, че някой ден може да съжалявате, помислете и изчакайте още малко. Не се оставяйте да бъдете притискани и не си правете пиърсинг, ако сте под въздействието на алкохол или наркотици.

Ако сте сигурни, че искате да си направите пиърсинг, говорете с приятели, които са си поставили такъв. Разберете дали имат препоръки, предложения или съвети.

Настоявайте за предпазни мерки

За да сте сигурни, че пиърсингът ви е направен безопасно, задайте следните въпроси:

 • Кой ще прави пиърсинга? 

Не се опитвайте сами да си правите пиърсинг или да се доверите на неопитен приятел. Отидете в уважавано студио за пиърсинг, където служителите са добре обучени.

 • Пиърсинг специалистът носи ли ръкавици? 

Уверете се, че професионалистът измива ръцете си и носи нов чифт еднократни ръкавици при извършване на манипулацията.

 • Използва ли се подходящо оборудване? 

Пистолетите за пиърсинг за многократна употреба не могат да бъдат правилно стерилизирани и могат да увредят тъканта на ухото, поради което за пробиване на някои специфични места се изисква употреба на стерилна игла за еднократна употреба, за да се направи дупката и след това да се вкара бижуто в нея.

 • Използват ли се хипоалергенни бижута? 

Потърсете хирургическа неръждаема стомана, титан или 14-каратово злато.

Погрижете се добре за пиърсинга си

Кожата около новия пиърсинг може да е подута, зачервена и по-чувствителна за няколко дни. Може дори да кърви леко. Ако тези симптоми продължат повече от няколко дни, свържете се с вашия личен лекар. Навременното лечение може да помогне за предотвратяване на потенциално сериозни усложнения.

За да предотвратите инфекция и да подпомогнете заздравяването:

 • Дезинфекцирайте с вода за уста. Ако сте си пробили езика, устните или бузите, изплакнете с антиасептична вода за уста без алкохол, след всяко хранене и преди да си легнете. След пиърсинга използвайте нова четка за зъби с меки косми, за да избегнете попадане на бактерии в устата.
 • Почистете пиърсинга на кожата. Ако сте си пробили кожата, почиствайте два пъти дневно със сапун и вода. Не забравяйте да измиете ръцете си, преди да почистите мястото.
 • Избягвайте плуването. Стойте далеч от басейни, горещи вани, реки, езера и други водни басейни, докато пиърсингът ви е все още нов.
 • Внимавайте с дрехитеДръжте дрехите далеч от пиърсинга. Прекомерното триене или дори закачане за облеклото може да раздразни кожата ви и да забави заздравяването.