Пиърсинг на пъп

Пиърсинг обеци за пъпПиърсингът на пъпа може да изглежда напълно готин и без усилие от външна гледна точка, но всъщност изисква сериозен ангажимент, ако искате да изглеждат добре в дългосрочен план. Те се лекуват по-бавно от много други видове пиърсинг на тялото и изискват значително количество последващи грижи.

Всеки човек ли може да си пробие пъпа

Някои хора нямат възможност да си направят пиърсинг на пъпа, колкото и да желаят това.

Обикновено продупчването преминава през „устната” на кожата над пъпа. Въпреки че повечето хора могат технически да получат тези видове пиърсинг, най-добре е да имате добър клапан на кожата над пъпа, за да може пиърсингът да прокара бижутата, ако искате да заздравеят правилно.

Пиърсингът също се нуждае от място под и зад клапата, така че зоната да не се раздразни в процеса на оздравяване.

За съжаление, ако имате малко пъпче, най-вероятно няма да можете да го пробиете.

Добрият специалист винаги ще изследва внимателно корема ви, преди да започне процеса, за да провери дали вашата анатомична настройка ще позволи на пиърсинга да зарасне безопасно.

Рисковете, свързани с пиърсинга на пъпа

Дори и да вярвате, че това местоположение върху тялото е идеалният кандидат за пищно ново бижу, трябва да знаете, че съществуват някои рискове за здравето. Тези рискове включват:

  • Алергични реакции към бижутата;
  • Прекомерно кървене;
  • Отхвърляне или миграция на бижута (миграцията е, когато пиърсингът се премества вътрешно на малко по-различно място, а отхвърлянето е, когато тялото ви започне да изтласква бижутата навън и виждате все повече и повече от щангата);
  • Бактериални инфекции;
  • Постоянни белези (това може да се случи, след като тялото ви е решило да отхвърли бижуто).

Можете да минимизирате тези рискове, като намерите уважаван професионалист и се погрижите за пиърсинга си по подходящ начин по време на възстановителния процес.

Боли ли много пробиването на пъпа

Повечето хора споделят, че пиърсингът на пъпа не боли толкова много. Те го сравняват с пиърсинг на ухото по отношение на болка. Ако сте си направили пиърсинг на хрущяла на ухото или носа преди време, този тип пиърсинг обикновено боли повече от дупченето на пъпа. През първите няколко дни може да почувствате известна болезненост и пулсиране, но това не трябва да пречи значително на живота ви.

Недостатък е, че отнема значително по-дълго време от други видове пиърсинг, за да се излекува. Докато пробиването на ушите обикновено заздравява за 6 до 8 седмици, пиърсингът на корема обикновено заздравява напълно от шест месеца до една година.

Как да се подготвите за дупченето

Вземете душ, на първо място. Учтиво е да не миришеш, когато непознат трябва да докосне пъпа ти. Също така, уверете се, че сте напълно хидратирани и сте хапнали преди това, за да не се чувствате гладни по време на и след процеса.

Преди всичко, НЕ се напивайте, преди да си пробиете пъпа. Опитайте се да водите здравословен, отговорен начин на живот поне за 24-часовия период преди пиърсинга.

Изберете бижутата си

Материалите, които са най-малко склонни да раздразнят мястото на пробиване, включват хирургическа неръждаема стомана, хирургически титан и 14K злато. Трябва да се опитате да избягвате бижута от никел или сребро, защото тези метали са най-склонни да причинят алергични реакции при хора с чувствителна кожа.

Изберете бижу, което няма да ви омръзне да виждате. Не забравяйте, че няма да можете да го премахвате още шест месеца до една година. По-добре е да изберете по-дебело бижу, защото това ще направи пиърсинга по-здрав и по-устойчив на разкъсване и миграция.

Грижа за новата придобивка

НИКОГА не пипайте и не почиствайте пиърсинга, без първо да си измиете ръцете! Ако пренебрегнете това правило, вие рискувате мястото да се инфектира. Оставете го да зараства, освен когато трябва да го преместите леко, за да го почистите. По същия начин трябва да носите широки дрехи, които няма да раздразнят мястото на пиърсинга в процеса на оздравяване.

Също така не е добра идея да ходите в обществени басейни или хидромасажни вани, защото пиърсингът може да се зарази от всякакви бактерии, които дебнат във водата.

Можете да правите коремни преси и други упражнения, докато пиърсингът ви зараства, стига да не изпитвате прекалено много дискомфорт от движението.

Най-добрият начин да се грижите за пиърсинга е да го измивате с физиологичен разтвор два пъти на ден поне през първия месец на заздравяване.

Възможно е да има известно подуване, зачервяване и обезцветяване, но тези проблеми трябва да се разсеят доста скоро след като получите пиърсинга. Не почиствайте пиърсинга си повече от препоръчаните два до три пъти на ден. Прекомерното почистване може да причини дразнене на кожата и да изсуши мястото.

Ако от пиърсинга е изминал поне месец и всичко изглежда добре, можете да спрете да правите тези ежедневни почиствания. Можете да почиствате пиърсинга епизодично след това.